Един от съществените компоненти във всички електрически автомобили за деца е неговата батерия. Тя осигурява захранване на колелата, както и на всички нейни електронни дисплеи и звуци. Следователно нейното качество и капацитет влияят пряко върху производителността и продължителността на пътуването. Нека разгледаме по-задълбочено батериите за електрически автомобили за деца, за да Ви помогнем да изберете правилната, както и това, как да увеличите максимално използването и.

Видове батерии

Олово-киселина

Това е един от най-често срещания тип, използван в по-голямата част от електрическите автомобили за деца. Използва същата технология като акумулаторите, намиращи се в повечето стандартни автомобили. Тя осигурява най-добрата стойност по отношение на размера на мощността спрямо цената. 
- Плюсове: Евтина, изисква по-малко поддръжка, идва в различни размери, за да отговори на различните изисквания за мощност. 
- Минуси: По-дълго време за зареждане, по-кратък срок на живот.

Литиево-йонни

Подобно на обикновените автомобили, технологията на литиевата батерия бавно навлиза и в автомобилната индустрия за играчки. Тези нови батерии предоставят повече енергия, по-дълго време на ползване и по-бързо зареждане, но на по-висока цена (засега). 
- Плюсове: Бързо време за зареждане, по-дълго време на игра, по-мощна. 
- Минуси: Високи първоначални разходи.

Тъй като по-голямата част от електрическите автомобили за деца днес използват оловно-киселинни батерии, ще се съсредоточим върху тях в останалата част на тази статия.

Големина на батерията

Простото правило, което трябва да запомните тук е, че по-голямото е по-добро, измерено във напрежение (т.е. волта). По-голямото напрежение означава повече мощност, по-голям капацитет и повече време за игра. При равни други условия, винаги търсете устройства с по-голяма батерия, за да осигурите по-дълго работно време. Разбира се, повече мощност идва на по-голяма цена. Следователно намирането на златната среда е интелигентният избор. Ето някои често срещани размери на батерията, които ще намерите:
 • 6V. Това е най-малкия размер, с най-малко мощност. Подходяща за каране на велосипеди, малки ATV и малки автомобили. Товароносимостта обикновено е около 40 кг или по-малко. Подходящ за малки деца между 18 месеца и 3 години.
 • 12V. Най-често срещаният размер, който се инсталира на електрическите автомобили за деца. Дава отличен баланс между мощност и цена. Може да се използва както в едно, така и в двуместни автомобили, с товароносимост до 70 кг. Подходяща за деца от 2 до 8 години.
 • 24V - Най-големият размер, който се предлага в най-големите модели. Тези мощни агрегати могат лесно да преместват двуместни превозни средства, с допълнителни възможности за излизане извън пътя, и имат товароподемност от 100 кг или по-висока. Няма да е необходимо да ги зареждате толкова често. Когато искате най-голямото и най-доброто, това е верния избор.

Грижи за батерията и безопасност

Оловно-киселинните батерии за електрически автомобили за деца имат нормален срок на годност от 1 до 2 години в зависимост от честотата на използване и условията на работа (екстремните студени и горещи температури съкращават живота им). Ето няколко прости съвета, които да Ви помогнат безопасно да увеличите максимално техния живот:
 • Заредете напълно батерията за поне 12 часа (или за една нощ) преди първоначалната употреба.
 • Когато не използвате автомобила за по-продължително време или го оставяте напълно за сезона заредете го преди съхранение.
 • Изключете батерията преди съхранение (след пълно зареждане).
 • Не позволявайте отделението за батерии да се намокри (т.е. избягвайте разливи).
 • Не позволявайте отделението за батерии да се намокри (т.е. избягвайте разливи).
 • Не поставяйте метални предмети върху батерията, за да предотвратите късо съединение.

Изхвърляне и подмяна на батерията

 • Първо се уверете, че изхвърляте използваната батерия правилно - като я рециклирате. Не я изхвърляйте в боклука, тъй като съдържа много химикали, които биха замърсили депата за отпадъци.
 • Свържете се с местния център за рециклиране, магазини за играчки и електроника или с всеки автомобилен магазин, където рециклират обикновените акумулатори за автомобили. Направете безопасен и отговорен избор!
 • Що се отнася до подмяната с нова батерия, добрата новина е, че въпреки огромния избор от налични автомобили за каране, действителният брой модели батерии са много по-малко, тъй като много споделят един и същ двигател.
 • Най-лесният начин е да поръчате новата батерия от мястото, където сте закупили електрическия автомобил за деца. Ако там не е налична, можете да я закупите и от друг продавач, просто се уверете, че номиналните напрежения и ампеража съответстват на текущите, както е посочено на предната или страничната страна на батерията. С малко знания и грижи можете да се уверите, че Вашето дете ще продължи да се радва на управляване на електрическите автомобили по-дълги години.
Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.